Pacienții cu cancer se pot trata acum prin Radioterapie cu intensitate modulată și în Spitalul Militar Central
Această „armă” performantă în lupta împotriva cancerului, care permite creşterea dozelor administrate la nivelul tumorii maligne, protejând în același timp organele învecinatate.
Cancerul, o boală care seceră sute de mii de vieţi anual, fiind a doua cauză de deces în lume, după bolile sistemului circulator, se tratează prin numeroase terapii, cu o rată de succes mai mică sau mai mare. Între acestea se numără şi radioterapia, o procedură care poate vindeca pacientul cu cancer sau se folosește ca terapie adjuvantă în prevenirea recidivelor după o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a tumorii primare.
Radioterapia este folosită pentru tratamentul cancerului de peste 100 de ani, după ce razele X au fost descoperite de către Wilhelm Roentgen, în anul 1895. Modernizarea acestei tehnici a avut loc însă după 1900, când Marie Curie, prima femeie laureată a Premiului Nobel, a descoperit elementele radioactive – poloniu şi radium, experiment care, de altfel, i-a şi adus tragicul sfârşit.
Radioterapia este o metodă terapeutică cu acţiune loco-regională, care foloseşte radiaţiile ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale maligne (celulele canceroase) sau, în situaţii relativ limitate şi în doze mici, pentru scăderea inflamaţiei în afecţiunilor articulare inflamatorii degenerative.
În general, radiaţiile sunt direcţionate către tumora şi zona din imediata vecinătate a acesteia, lucru care distruge tumora primară şi reduce riscul de răspândire la organele din apropiere.
Radioterapia modernă se diferenţiază însă de tehnicile clasice, prin precizia ridicată a iradierii şi prin reducerea substanţială a timpului de tratament. Tehnologia de ultimă generaţie permite însă modularea dozei totale de radiaţii astfel încât tumora primară să fie tratată cu doze mari şi ţesuturile sănătoase din vecinătate să fie mult mai bine protejate.
Una dintre cele mai avansate tehnologii în domeniul radioterapiei oncologice, bazată pe tehnicile IMRT (Radioterapie cu Intensitate Modulată) și IGRT (Radioterapie Ghidată Imagistic) este disponibilă acum și în Secţia Radioterapie a Centrului de Boli Oncologice din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila”, anunță conducerea unității medicale, printr-un comunicat remis presei.
Demersurile realizate de conducerea SUUMC, în baza notelor de fundamentare realizate de medicii implicaţi în tratarea şi managementul pacienţilor oncologici au permis ca acest tip de procedură medicală să fie decontată integral de către CNAS prin Programul Naţional de Oncologie, Subprogramul de Radioterapie, pentru pacienții tratați. „Noul serviciu medical permite creşterea dozelor administrate la nivelul tumorii maligne și protejarea eficientă a organelor critice din vecinatate, precum și iradierea simultană, dar cu doze diferite, a volumelor țintă de interes, în funcție de riscul de recidivă previzionat”, se menționează în comunicatul citat.
Tehnologia IMRT – radioterapie cu intensitate modulată cu fascicule de tratament fixe, asigură unul dintre cele mai performante tratamente de radioterapie disponibile în lume. Aceasta permite personalizarea tratamentului și adaptarea acestuia la forma tumorală, iar timpul mult mai scurt al unei ședințe crește confortul pacientului și precizia iradierii. Debitul dozei de radiație poate fi reglat chiar în timpul iradierii, precizia fasciculului de radiații îndreptate spre ținta tumorală și reducerea iradierii țesuturilor normale conducând la scăderea riscului reacțiilor adverse acute și cronice, iar posibilitatea administrării unor doze terapeutice optime şi obţinerea în interiorul volumului ţintă a unor zone cu doze diferite, asigură eficacitatea tratamentului şi creşte şansele de control tumoral.
Conducerea Spitalului Militar Central subliniază că „IMRT necesită o echipă multidisciplinară bine pregătită şi sisteme computerizate mai sofisticate decât în cazul radioterapiei conformaţionale, capabile să calculeze o distribuţie optimă a dozelor in volumul iradiat”.
Prin intermediul tehnologiei IMRT se tratează eficient tumori ale prostatei, cancerele din sfera ORL, recidive ale cancerului în zone iradiate anterior, dar și alte localizări neoplazice, planul de iradiere fiind superior celui realizat prin radioterapie 3D-conformațională (cancer mamar, cancere digestive, sarcoame, tumori ale sistemului nervos central, cancer pulmonar etc).
Source: sanatatea buzoiana