Al doilea transplant cardiac din acest an, realizat la Târgu Mureș

Pubblicato da Meba il

Un bucureștean de 39 de ani, aflat de doi ani pe lista de așteptare, a primit o inimă nouă, de la un tânăr de 17 ani, din Suceava, aflat în moarte cerebrală. Alte trei vieți au fost salvate de același tânăr sucevean, de la care alți pacienți aflațo pe listele de așteptare au primit ficatul și rinichii. 

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, prof. dr. Horaţiu Suciu, a anunţat, printr-un comunicat de presă, că în noaptea de sâmbătă spre duminică, împreună cu echipa sa a efectuat al doilea transplant cardiac din acest an. Cel care a primit o inimă nouă este un bărbat de 39 de ani, din Bucureşti, aflat pe lista de așteptare de peste doi ani. El a fost salvat de generozitatea familiei unui tânăr de 17 ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui accident vascular hemoragic post traumatic, care a reușit să treacă peste durerea pierderii celui drag și a acceptat donarea de organe, pentru a salva alte vieți. Ficatul și rinichii au salvat viețile altor trei pacienți din București, Suceava și Botoșani aflați pe listele de așteptare.

Cordul a fost prelevat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică și tot în timpul nopţii a avut loc operația de transplant, care a durat 6 ore şi s-a încheiat cu succes, se arată în comunicatul remis de IUBCvT Târgu Mureș.

Cordul a fost prelevat în cursul nopţii de la Spitalul Judeţean Suceava, de către o echipă de medici din Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş, donatorul fiind un tânăr în vârstă de 17 ani, aflat în moarte cerebrală, datorită unui accident vascular hemoragic post traumatic. Transportul echipei şi al organului prelevat a fost asigurat de un echipaj SMURD, cordul sosind în Târgu Mureş pe calea aerului, după un zbor de 80 de minute. Intervenţia a durat 6 ore şi s-a încheiat cu succes, pacientul fiind în prezent stabil şi în stare clinică bună”, a precizat dr. Horaţiu Suciu, în comunicatul amintit.

 

Potrivit medicului, pe lista de aşteptare pentru transplant de cord se află, în acest moment, 32 de pacienţi cu indicaţie de urgenţă, care aşteaptă o inimă salvatoare,  însă lipsa donatorilor periclitează acest tip de intervenţie chirurgicală, care ar oferi o nouă șansă la viață.

În continuare, IUBCvT Târgu Mureş este singurul dintre centrele medicale acreditate pentru transplantul cardiac din România în care această procedură se efectuează în mod continuu dar, din păcate, numărul redus al donatorilor din ţară face ca numărul acestor intervenţii chirurgicale de înaltă performanţă să fie mult sub necesarul real la nivel naţional. Acest număr ar trebui să se situeze în jurul a 2-3 proceduri la un milion de locuitori, conform statisticilor ţărilor membre ale Uniunii Europene”, a subliniat dr. Horaţiu Suciu, încercând astfel să sublinieze că donarea de organe este, în multe situații, singura șansă la viață pentru anumiți pacienți.

Conform statisticilor europene din 2017, pe primul loc în transplantul cardiac se afla Slovenia, cu 14 astfel de proceduri la un milion de locuitori, urmată de Croaţia, cu 11 transplanturi de cord la un milion de locuitori. În România, în anul 2016 s-au efectuat 12 transplanturi cardiace, iar în 2017, doar 3 astfel de proceduri.

Același tânăr aflat în moarte cerebrală a salvat viețile altor trei pacienți aflați la limita dintre viață și moarte, în așteptarea unui organ salvator. Ficatul a fost transplantat unui bărbat în vârstă de 61 de ani, din Botoșani, care suferea de ciroză hepatică, iar intervenția a fost realizată în Centrul de Transplant de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.

Tot la Iași s-a realizat și transplantarea unui rinichi, pe care l-a primit o femeie de 56 de ani, din Suceava. În 2011, aceasta fusese diagnosticată cu boală cronică de rinichi, iar din 2016 făcea dializă, de trei ori pe săptămână. Transplantarea organului salvator a fost realizată de echipa de transplant renal de la Spitalul Parhon. Intervenția a început la ora 7 dimineaţă, a durat 5 ore şi s-a încheiat fără incidente.

Ambii pacienți au avut o evoluție bună, dar continuă să fie supravegheați posttransplant, de echipele de Terapie Intensivă, primele 48 de ore fiind decisive pentru ca organul transplantat să fie acceptat de organismul celui care l-a primit și să funcționeze așa cum trebuie.

Cel de-al doilea rinichi prelevat de la tânărul sucevean a mers la București.

Source: sanatatea buzoiana