Cancerul de col uterin ucide 2.000 de românce în fiecare an

Pubblicato da Meba il

Vaccinarea anti-HPV și tratamentul corect al bolii, în faza incipientă, ar putea salva mii de vieți, a fost concluzia Boardului internațional de prevenire a infecțiilor cu HPV. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea promite că un nou program de screening va fi derulat, din fonduri europene.

Cancerul de col uterin, una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul româncelor și principala cauză de mortalitate pentru femeile din grupa de vârstă 15-44 de ani, poate fi prevenit și tratat cu succes, dacă se intervine în fază incipientă. Aceasta a fost concluzia prezentată după întâlnirea Boardului Internațional de Prevenire și Control a infecțiilor cu  HPV, împreună cu Societatea Română de Microbiologie, cu specialiștii și autoritățile din domeniul medical din România. Tema întâlnirii s-a axat pe nevoia implicării profesioniștilor din domeniul medical în implementarea programelor de vaccinare împotriva bolilor provocate de HPV, detecția infecției și screeningul pentru cancerul de col uterin.

Este o oportunitate pe care o are ţara noastră de a găzdui Boardul. În România, cancerul de col uterin omoară 2.000 de femei în fiecare an şi există o corelaţie statistică de sută la sută între cazurile de cancer de col uterin şi infecţiile cu virusul papiloma. S-a demonstrat că toate aceste cazuri de cancer sunt produse de infecţiile cu virusul Papiloma, în plus o serie de alte cancere cu alte localizări se asociază cu acelaşi tip de infecţie, virusul papiloma, a declarat dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la conferința de prezentare a concluziilor, care a avut loc astăzi.

În acest context, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a anunțat că, în viitorul nu foarte îndepărtat, va fi demarat la nivel național un nou program de screening pentru cancerul de col uterin, boală provocată de infecția cu virusul HPV, cu fonduri europene ce vor fi accesate special în acest scop. Sorina Pintea a vorbit și despre înființarea a opt centre regionale de screening pentru toate tipurile de cancer. A fost un program de screening pe cancerul de col care, din păcate, nu a avut succesul scontat. Pe fonduri europene, vom demara un nou program de screening pentru acest tip de cancer. Suntem foarte avansaţi cu proiectul, adică suntem în faza de a înfiinţa opt centre regionale. Este vorba de înfiinţarea centrelor de screening pentru toate tipurile de cancer pentru care am accesat fonduri europene. Aceste centre se vor înfiinţa în cele opt regiuni de dezvoltare. Suntem în faza de aprobare a structurii, iar calculaţiile sunt deja trimise la Bruxelles. Practic, suntem pe ultima sută de metri. Eu am speranţa că vom începe screeningul la sfârşitul anului. Nu ştiu sigur dacă se va putea, pentru că, din acest moment, nu mai depinde de noi”, a declarat Sorina Pintea.

În ceea ce privește eșecul campaniei de vaccinare împotriva virusului HPV, din 2008, ministrul a recunoscut că principala cauză a fost proasta informare a populației și lipsa de implicare a tuturor factorilor implicați, precizând că aceste greșeli nu mai trebuie să se repete.

„Din păcate, am avut un eşec în 2008, pentru că nu am fost suficient de expliciţi cu populaţia, implicarea medicilor de familie nu a fost cea aşteptată, adică statul român nu a implicat medicii de familie aşa cum ar fi trebuit să îi implice. Cred că putem vorbi despre o problemă de sănătate publică, dar trebuie să pregătim mult mai bine procesul vaccinării. Specialiştii au spus foarte clar că există o legătură între virusul HPV şi cancerul de col uterin, nu ne putem permite să lăsăm acest lucru la voia întâmplării. Dar, insist, implicarea medicilor de familie trebuie să fie foarte clară, iar campaniile de informare să fie foarte puternice. Ministerul Sănătăţii va acţiona corect, aşa cum trebuie, şi nu la presiuni. Noi trebuie să pregătim foarte bine acest lucru, să conştientizăm populaţia, pentru că altfel vom avea surprize. Nu vreau să cumpărăm vaccin, să rămânem cu el pe stoc şi să spunem că a fost un eşec”, a mai spus ministrul Sănătății.

Medicul Alexandru Rafila a subliniat că vaccinul anti-HPV existent la această oră pe piață este foarte eficient, iar efectele pozitive ale unor campanii bine organizate din alte țări nu au întârziat să apară. „Probabil că este unul dintre vaccinurile cele mai sigure şi cu efecte remarcabile în ceea ce priveşte protecţia împotriva unei infecţii, iar acum mă refer la infecţia virusului Papiloma. În ţările în care acest program s-a introdus în urmă cu zece ani s-au înregistrat scăderi semnificative ale cazurilor cu infecţii şi a incidenţelor leziunilor precanceroase produse de aceste infecţii. Cred că pot da ca exemplu Australia sau Danemarca, unde această problemă de sănătate este aproape eradicată. Ar trebui să constituie un element de încredere pentru administraţia de sănătate, pentru profesionişti, dar şi pentru populaţia largă”, a declarat dr. Rafila, menționând că la nivel global s-au vaccinat zeci de milioane de fete, iar marea majoritate au ajuns la vârsta maturităţii fără infecții cu HPV sau cancer de col uterin.

Microbiologul a menționat chiar că părinții din România s-au informat între timp și sunt interesați de acest vaccin, medicii de familie având înregistrate deja aproximativ 12.000 de cereri în acest sens. „Există momentan strânse de medicii de familie circa 12.000 de cereri de la părinţii fetelor care doresc să-şi protejeze fetele înpotriva HPV. Acesta este primul pas. Urmează să fie introdus vaccinul pe lista programului naţional de vaccinare. În primul rând, profesioniştii trebuie să fie convinşi că acest vaccin este eficient şi sigur, iar după aceea să poată transmite informaţia populaţiei. Vaccinul este cel mai eficient la fete de 9-10 ani, dar aceeaşi eficienţă s-a demonstrat până la vârsta de 14 ani”, a mai precizat medicul epidemiolog.

Acesta a subliniat însă că „trebuie să ne concentrăm ca să putem oferi răspuns la toate întrebările populaţiei, să pregătim medicii de familie şi, împreună cu alţi specialişti, să putem face o echipă multidisciplinară, care să ofere răspunsuri la întrebările care ar putea să apară cu privire la vaccinare”.

Source: http://sanatateabuzoiana.ro